Agresivitatea pe Internet

agresivitatea pe internet sfaturi Nov 04, 2020
Agresivitatea pe Internet

Agresivitatea online este la fel de veche ca internetul. Copilul tău poate fi extrem de vulnerabil. Prădătorii online se ascund sub nume de utilizator false, iar cei mici habar nu au cu cine vorbesc. Aceștia nici măcar nu trebuie să aibă un scop anume. Există mulți așa-ziși ‘troli’ care își bat joc de alte persoane pe internet, doar de dragul de a întrista pe cineva. Dar în cazul copiilor aceste situații pot avea efecte foarte grave.

 

Agresivitatea poate veni și din partea copilului tău

Într-un studiu realizat în Taiwan, cu aproximativ 9.500 de adolescenți s-a arătat că majoritatea celor care erau ‘dependenți‘ de internet au spus că au jignit sau agresat pe cineva în ultima jumătate de an.

Cercetătorii au încercat să găsească și alte motive pentru agresivitatea adolescenților, precum expunerea la violență TV sau nivelul de încredere în sine. Acestea, însă, nu au avut același impact precum legătura dintre nivelul de agresivitate și cel de dependență de internet/calculator.

 

Totuși, această legătură nu demonstrează în totalitate că dependența de internet este motivul pentru care adolescenții comit acte violente. Cel mai probabil este că cei mai violenți își formează o necesitate de a folosi calculatorul sau internetul mai mult decât ceilalți.

 

Acest studiu vine în completarea altor studii din care s-a demonstrat că media (fie televizorul, filmele, internetul sau jocurile video) poate influența direct sau indirect comportamentul copiilor noștri. În plus, ne sugerează că ar trebui să fim mai atenți la comportamentul celor mici pe internet. De la ceea ce fac pe internet până la timpul petrecut online, noi părinții avem datoria de a ne informa. Internetul poate avea o influență foarte mare în dezvoltarea copiilor noștri. Trebuie să ne asigurăm că această influență este una pozitivă.

 

Care sunt semnele dependenței de internet ?

Printre cele mai întâlnite comportamente ale celor mici care semnalează dependența de internet regăsim:

  • schimbări bruște ale stării
  • iritabilitate
  • neglijență în efectuarea temelor primite la școală
  • stări depresive după câteva zile fără internet.

Conversațiile online, pariurile, jocurile și nuditatea de pe Internet au toate legătură cu comportamentul agresiv. În contrast, copiii și adolescenții care își dedică mai mult timp învățatului sunt mai puțin predispuși să comită acte de agresivitate.

Unele jocuri sau aplicații le permit copiilor să fie mai agresivi decât ar fi de obicei în lumea reală. Oamenii de știință nu sunt încă siguri dacă acestea duc, în final, la un comportament mai agresiv în viața reală.

 

 

Concluzii și recomandări

În concluzie, rezultatele testelor ne arată o strânsă legătură între utilizarea internetului și agresivitate. Nu se poate spune încă dacă dependența de internet cauzează comportamentul agresiv sau dacă este exact invers.

Le recomand părinților să discute cu copiii lor despre utilizarea internetului. Câteva informații obținute de la copii vă pot ajuta să decideți ce e mai bine pentru viitorul lui.

Fii responsabil, ai grijă de copilul tău!

Citește și acest articol: Cyberbullying-ul. Cum ne protejăm copiii?

Care este sfatul tău pentru părinții care citesc acest articol?

Super Ghidul Părinților

Dragă părinte, ai nevoie de tehnici practice pentru a rămâne calm, a stabili limite clare, a te conecta cu copilul tău și pentru a te simți împuternicit în tot ceea ce faci.

Pur și simplu vei înțelege rapid din acest ghid cum să elimini certurile, tensiunea, țipetele sau lipsa de respect din familia ta.

Descărcat de peste 5000 de părinți 💜