Copiii și Internetul. Reguli de bază

copiii și internetul reguli pe internet sfaturi Oct 20, 2020
Copiii și Internetul. Reguli de bază Save

Copiilor din clasele primare le place extrem de mult să se joace jocuri online. Pentru mulți dintre aceștia, Internetul reprezintă deja o prelungire a vieții lor sociale. Totuși, acesta este plin de vulnerabilități. Aceste lumi online oferite de Internet sunt medii închise unde copiii se pot juca, pot întâlni prieteni și își pot da frâu liber imaginației. O încercare prin care trec părinții este aceea de a-i ajuta pe copiii lor să găsească o balanță între jocuri și lumea reală. Deseori, jocurile și îndeosebi Internetul le pot răpi foarte mult din timpul lor. O altă problemă este faptul că, deși lumile virtuale prezintă și ele reguli, copiii sunt predispuși să le încalce.

 

Avem aici câteva reguli de bază despre cum ar trebui gestionată prezența internetului în viața copilului tău:


1. Copiii cu vârsta mai mică de 6 ani nu ar trebui să folosească internetul.
Având în vedere că până la această vârstă copilul tău abia știe să scrie și să citească unele cuvinte, nu este recomandat să stea pe net. Totuși, acesta poate utiliza calculatorul sau telefonul mobil în preajma ta, pentru jocuri educative. Astfel poți întotdeauna să-i explici tot ce se întâmplă pe ecran.


2 .  Crează conturi comune.
Utilizând nume de utilizator și parole comune, îți poți învăța copilul bazele securității pe internet. În plus, îi poți monitoriza accesul și îi poți oferi un model de comportament în mediul online.

 

3. Nu-l lăsa singur online. La fel cum nu ți-ai lăsa micul copil la joacă nesupravegheat, nu-l lăsa pe acesta pe Internet nesupravegheat. Asigură-te că felul în care se comportă online este la fel ca cel prezent în viața reală.

 

4. Fii responsabil. Asigură-te că verifici site-urile pe care copilul tău urmează să le acceseze. Încearcă să eviți site-urile de socializare arhicunoscute. Caută site-uri care îi pot dezvolta interesele copilului tău sau care au o latură educativă.

 

5. Setează limite de timp. Echilibrează timpul petrecut pe internet cu cel petrecut în viața reală.

 

6. Stabilește un cod de comportament. Dacă cel mic nu ar spune un lucru în față cuiva, nu trebuie să-l spună nici online!

 

7. Învață-l să sesiseze comportamentul nepotrivit al celorlalți. În acest mod, putem evita foarte multe lucruri mai neplăcute ce se întâmplă pe Internet. Imediat ce observă că cineva nu se comportă cum ar trebui atunci când navighează, aceștia trebuie să le spună imediat părinților. Astfel vom putea scăpa de nenumărate violențe ( da, există foarte mulți oameni rău-intentionați în mediul online!).

 

8. Asigură-te că parolele nu sunt spuse nimănui. Copiii pot fi foarte comunicativi când vine vorba de parole. Aceștia pot schimba parole între ei pentru anumite jocuri. Spune-i copilului tău că oferirea unei parole este interzisă, acestea fiind doar ale lui!

 

9. Explică-i valoarea banilor. Copiii pot fi foarte ușor atrași să cumpere servicii online. În primul rând, nu le oferi acestora acces la cardul tău bancar. În al doilea rând, o instruire eficientă în ceea ce privește banii ar putea ajuta extrem de mult.

 

10. Pune calculatorul într-un loc vizibil. Vei putea astfel avea grijă în permanență de conținutul accesat de copilul tău.

 

Citește și acest articol: Cyberbullying-ul. Cum ne protejăm copiii?

Care este sfatul tău pentru părinții care citesc acest articol?

Super Ghidul Părinților

Dragă părinte, ai nevoie de tehnici practice pentru a rămâne calm, a stabili limite clare, a te conecta cu copilul tău și pentru a te simți împuternicit în tot ceea ce faci.

Pur și simplu vei înțelege rapid din acest ghid cum să elimini certurile, tensiunea, țipetele sau lipsa de respect din familia ta.

Descărcat de peste 5000 de părinți 💜