Copilul tău stă prea mult pe internet?

copiii și internetul sfaturi Nov 14, 2020
Copilul tău stă prea mult pe internet?

Noile dispozitive precum smartphone-urile, tabletele sau laptopurile vin cu o groază de beneficii. Ele sunt mijloace extraordinare de comunicare și pun la dispoziție foarte multe instrumente de educație. Dar când vine vorba de timpul pe care cei mici îl petrec folosind aceste device-uri lucrurile se complică. Știm cu toții că cel mai probabil copilul nostru stă prea mult timp pe telefon.

De aceea m-am gândit să împărtășesc cu tine câteva sfaturi cu ajutorul cărora să reduci timpul petrecut de copilul tău în fața monitoarelor.

 

  1. Fă un program ce trebuie respectat cu strictețe

Din păcate, nu există un număr magic de ore care să fie general valabil. Cel mai bine este să faci un program și să fii un bun exemplu pozitiv (copiii tind să facă exact cum văd în jurul lor, deci dacă stai pe telefon toată ziua în prezența lui, nu te aștepta ca el să n-o facă).

Setează un anumit interval al casei în care aveți voie să folosiți aceste device-uri, de exemplu jumătate de oră după masă sau o oră la prânz. Dacă toți adulții din casă vor respecta regula, atunci și copiii o vor face.

 

  1. Află ce face copilul tău online

Internetul poate fi o resursă extraordinară de informație, atunci când este folosit cum trebuie. Sunt însă șanse mari ca cel mic să irosească timpul petrecut online. Încurajează-ți copilul să folosească telefonul sau tableta în scopuri recreative sau educaționale.

Cele mai bune aplicații educaționale ce pot fi folosite pentru a îmbunătăți calitatea timpului petrecut online pot fi găsite AICI.

 

  1. Caută alternative pentru întreaga familie

Dacă ai impresia că cel mic petrece prea mult timp online, atunci încearcă să organizezi activități în familie. Petrecând mai mult timp cu familia, copilul nu va mai simți nevoia să se ascundă în spatele unui ecran ore-n șir.

Câteva exemple de lucruri de făcut în familie:

  • jocuri interactive de cărți
  • lectură
  • ieșiri în natură
  • plimbări

Bineînțeles, lista poate continua. Vei putea astfel crea o legătură mult mai strânsă cu copilul tău și-i vei limita timpul petrecut online.

 

  1. Dezactivează notificările pe telefon

Telefonul mobil este cu siguranță cel mai puternic factor care ne distrage atenția. Dacă ai setat o perioadă în care întreaga familie să nu folosească device-urile casei, nu uita să te ții de promisiune. Puterea exemplului e extraordinar de importantă atunci când vine vorba de copilul tău.

Prin dezactivarea notificărilor vei putea să menții cu strictețe acel program. În plus, poți folosi această funcție și pe telefonul copilului, pentru a-l ajuta să se concentreze pe alte lucruri.

 

  1. Redu utilizarea pas cu pas

Dacă în momentul actual copilul tău folosește foarte mult telefonul, va fi imposibil să-l faci să-i reducă timpul de utilizare dintr-o dată. Încearcă abordarea pas cu pas. Este foarte important să-l faci să înțeleagă atât beneficiile, cât și efectele negative ale utilizării internetului. Apoi urmează să scadă din timpul online puțin câte puțin. Este o tactică foarte recomandată de specialiști.

 

 

Pune-ți întrebarea următoare: Copilul meu stă prea mult pe internet?

 

Dacă răspunsul este DA, atunci urmărește tacticile de mai sus pentru a-l ajuta să ducă o viață mai activă. Bineînțeles, internetul are și părțile lui bune, dar folosit exagerat poate fi destul de nociv.

 

Citește și acest articol: Cele mai bune aplicații educaționale pentru Android

Citește și acest articol: Cele mai bune aplicații educaționale pentru iOS

Tu ce sfat le-ai da părinților care citesc acest articol?

Super Ghidul Părinților

Dragă părinte, ai nevoie de tehnici practice pentru a rămâne calm, a stabili limite clare, a te conecta cu copilul tău și pentru a te simți împuternicit în tot ceea ce faci.

Pur și simplu vei înțelege rapid din acest ghid cum să elimini certurile, tensiunea, țipetele sau lipsa de respect din familia ta.

Descărcat de peste 5000 de părinți 💜