Crizele de tantrum la copii. Ce sunt și cum le gestionăm?

crize tantrum May 20, 2021
Crizele de tantrum la copii

Cea mai grea parte din viața unui părinte sunt crizele de tantrum ale copilului. Ele sunt des întâlnite în perioada 18 - 60 luni și fac parte din dezvoltarea normală a copilului.

Este ok să se întâmple din când în când să aibă copilul tău un exces de furie. Ce ar fi bine în schimb este să știi cum să gestionezi acele 2 - 5 minute intense de tantrum.

 

Nu te gândi că ei fac dinadins aceste crize să-ți strice ție ziua. Copilul face asta pentru că este și el un adult în devenire, iar de multe ori uităm acest lucru. La fel ca și noi pe parcursul zilei a acumulat frustrări și prin acest mod el își eliberează emoțiile și sentimentele.

 

Primul pas spre prevenirea unei crize este să aflăm de unde pleacă ele.

Și aici sunt cateva exemple:

 

  • Sunt obosiți
  • Suprasolicitaţi
  • Înfometați
  • Sunt stresați
  • Mediul sau programul lor a fost dereglat
  • Nu au obținut ceea ce voiau

 

O dată ce ai în minte aceste lucruri, vei putea atât să identifici tantrumul cât și să îl previ. Însă uneori nu merge totul cum ai planuit şi ai nevoie de soluții în acele momente. De aceea vreau să-ți oferim șansa de a fi mereu cu un pas înainte, gestionând orice dificultate.

 

Iar mai jos îți vom spune 5 metode practice care funcționează de fiecare dată.

 

1. Gândește Măsurile Dinainte

Petrece timp de calitate alături de copilul tău în fiecare zi.

Lasă-l să preia conducerea în activitățile pe care urmează să le faceți oferindu-i liberă alegere. Va ajunge să aibă încredere în părinte știind că este susținut în deciziile pe care le ia, iar laudele aduse în momentele unui comportament bun nu trebuie să lipsească. Acestea îl vor determina să le repete din nou.

Toate aceste lucruri vor face următoarele crize de tantrum să fie mult mai liniștite și scurte.

 

 

2. Rămâi Calmă

Atitudinea noastră are efecte vizibile asupra direcției, putând dirija comportamentul copilului.

Dacă el începe să urle și trezește o mare agitație, ca părinte acționând din impuls nu poți decât să plusezi această agitație.

Controlând tonul vocii și calmitatea cu care te adresezi poți întoarce totul în favoarea ta.

 

3. Ascultă Şi Înțelege Copilul 

La baza fiecărui tantrum și crize de putere sunt nevoi neîmplinite.”

- Marshall B. Rosenberg -

Ceea ce ar trebui să faci la acest pas este să-ți asculți și să-ți înțelegi copilul, să îi arătăm că nu este singur și că îi suntem alături. Încearcă de data aceasta să schimbi modul de a acționa și vezi reacția celui mic.

Nu toți copii acceptă să te apropii de ei când au tantrum.

Arătă-i că ești acolo pentru el, iar dacă te va respinge, respectă asta și spune-i că se poate întoarce la tine oricând are nevoie. Însă aici e foarte important să ai grijă la siguranța lui să nu se rănească, în acel moment trebuie să intervii.

 

4. Oferă-i o Îmbrăţişare Plină De Dragoste

Poate ar părea ultimul lucru la care te-ai gândi în acel moment, însă o îmbrăţişare din suflet poate schimba lucrurile neașteptat. Nu este nevoie de niciun cuvânt, el va simți gestul tandru și îl va ajuta să se liniștească. Abia apoi poți să-i mărturisești că, deși nu ești de acord cu manifestările sale, îl iubești enorm și îi dorești tot binele.

 

5. Zâmbeşte și Vorbește Mai Încet în Funcție de Intensitate

Este greu să nu-ţi apară pe faţă nici o urmă de stres atunci când micuțul se tăvălește și țipă în gura mare din diverse motive. Poate că la început se va enerva și va ridica tonul vocii și mai mult, însă calmul de care vei da dovadă îl va face să intre în jocul tău.

Arată-i că eşti relaxată, ba chiar strecoară și câte un zâmbet.

Copilul va observa că manifestările sale nu prea au efect și va deveni confuz, adoptând un altfel de comportament.

 

O dată cu aceste lucruri învățate vei fi un părinte mult mai responsabil care ştie să controleze orice situaţie dificilă atunci când apare o criză de tantrum. Aceasta este doar un pas, o piesă dintr-un puzzle al părintelui responsabil ce vrea să ofere tot ce e mai bun copilului său.

Citește acest articol De ce mint copiii? Minciuna la vârste diferite. 

Tu cum gestionezi crizele de tantrum? Lasă-ne un comentariu mai jos.

Super Ghidul Părinților

Dragă părinte, ai nevoie de tehnici practice pentru a rămâne calm, a stabili limite clare, a te conecta cu copilul tău și pentru a te simți împuternicit în tot ceea ce faci.

Pur și simplu vei înțelege rapid din acest ghid cum să elimini certurile, tensiunea, țipetele sau lipsa de respect din familia ta.

Descărcat de peste 5000 de părinți 💜