Cyberbullying-ul. Cum ne protejăm copiii?

cyberbullying Oct 15, 2020
Cyberbullying-ul. Cum ne protejăm copiii? Save

Ce este Cyberbullying-ul?

Cyberbullying-ul este termenul folosit în engleză pentru a descrie hărțuirea pe Internet. Această agresiune poate avea loc prin mesaje text, e-mailuri, pe bloguri, dar mai ales prin postarea pe rețelele de socializare. Cyberbullying-ul reprezintă, în principiu, postarea de texte, imagini sau videoclipuri pe diferite site-uri sau aplicații de comunicare în care să fie afectată în mod direct imaginea persoanei vizate.

 

Sub ce forme se poate afișa cyberbullying-ul?

Principala modalitate de hărțuire online este publicarea de poze pe Internet în care victima se află în situații jenante. Acest tip de hărțuire este foarte periculoasă, deoarece poate foarte simplu să distrugă viața unei persoane.

O altă metodă des folosită de agresori este prin mesaje. Cei în cauză pot primi mesaje jignitoare pe Facebook, Instagram sau prin email. Astfel de mesaje pot fi trimise și către grupurile copilului tău, cu scopul de a răspândi zvonuri false despre acesta.

 

De ce este periculos pentru copilul tău?

Cyberbullying-ul este extrem de periculos pentru copilul tău deoarece îl expune la un nivel ridicat de stres. Copiii pot fi foarte ușor influențați de părerea celor din jur, iar un incident de tip cyberbullying le poate scădea foarte mult stima de sine. Aceștia se pot simți singuri și pot crede ca nu au pe nimeni de partea lor. În plus, efectele cyberbullying-ului pot fi observate și pe termen lung. Sunt șanse mari ca un adolescent sa aibă probleme de socializare, dacă a fost victima hărțuirii online pe timpul copilăriei.

 

Cum putem preveni cyberbullying-ul?

O metodă de prevenire a acestui tip de hărțuire este să nu ne lăsăm copilul să-și creeze conturi de socializare. Îi putem spune simplu că-și va poate crea cont pe Facebook/Instagram când o să mai crească puțin. Astfel îl vom proteja de eventualii hărțuitori. Dacă, totuși, copilul tău este victima unui asemenea atac, comunicarea este foarte importantă. În plus, este recomandat să salvezi o captură de ecran cu conversația / imaginea postată. Aceasta va fi dovada hărțuirii, pe care o poți preda la Poliție.

 

Sfaturi pentru părinți

O altă modalitate de prevenire este "instruirea" copilului cu privire la pericolele de pe Internet. Uite aici câteva sfaturi pentru ca cel mic să nu aibă probleme online:

  • să nu răspundă la mesaje de la străini;
  • să blocheze persoanele care-l deranjează;
  • să nu posteze informații personale și parole;
  • să nu distribuie lucruri care ar putea atrage abuzatori;
  • să atenționeze părinții de fiecare dată când sesizează ceva ciudat.

Sper că aceste informații ți-au fost de folos.

Citește și acest articol: Ai grijă de copilul tău - pericolele din mediul online

 

Care este sfatul tău pentru părinții care citesc acest articol?

Super Ghidul Părinților

Dragă părinte, ai nevoie de tehnici practice pentru a rămâne calm, a stabili limite clare, a te conecta cu copilul tău și pentru a te simți împuternicit în tot ceea ce faci.

Pur și simplu vei înțelege rapid din acest ghid cum să elimini certurile, tensiunea, țipetele sau lipsa de respect din familia ta.

Descărcat de peste 5000 de părinți 💜