De ce este important să te joci cu copilul tău

activitati pentru copii joaca-te cu copilul tau sfaturi Jan 11, 2021
de ce este important să te joci cu copilul tău

Te-ai gândit vreodată că sănătatea fizică și mentală a copilului tău pot fi îmbunătățite dacă te joci din când în când cu el? "Pentru o viață sănătoasă faceți mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi". Și asta nu doar pentru cel mic, ci și pentru tine. Să ne gândim puțin la cât de important este să ne jucăm cu copilul nostru, mai ales în perioada aceasta de pandemie.

Uneori este un pericol să-l lăsăm să se joace cu alți copii, deoarece virusul este imprevizibil. Deși poate fi dificil să ne găsim timp pentru asta, această activitate este una ce-l ajută pe cel mic să se dezvolte pe toate planurile.

Foarte des le spunem copiilor noștri că nu avem timp de ei. Bineînțeles, este important să fie și independenți, dar la vârste fragede socializarea este mai importantă. Mai ales că atunci au cea mai mare nevoie de noi, de părinți.

M-am gândit să împărtășesc cu tine câteva din experiențele mele. În continuare o să vorbesc despre beneficiile pe care le au jocurile cu cei mici, beneficii pe care le-am observat eu însumi.

 

Îmbunătățești relația cu el

Nu întotdeauna cel mic are cu cine să le joace. În zilele noastre, cu pandemia COVID, copiii noștri nu mai pot comunica și interacționa prea mult cu alți copii. Pericolul îi paște la orice colț de stradă și la orice contact cu alții. Jucându-ne cu ei, atenuăm puțin dorința copiilor de a socializa. Asta până revine situația la normal. Dar chiar și atunci, câteva minute petrecute pe zi cu cel mic ajută enorm la îmbunătățirea relației cu el.

Timpul petrecut de două persoane socializând reprezintă începutul unei strânse conexiuni. Și totuși, ce relație este mai important de format și de menținut decât cea dintre părinte și copil?

 

Tu ești cel mai important model pentru cel mic

O veche zicală românească zice așa : "Așchia nu sare departe de trunchi" . Exact asta se întâmplă atunci când relația dintre părinte și copil este una strânsă. Când te joci cu el, ești cel mai important model pe care vrea să-l urmeze în viață. Imaginează-ți că ești la fotbal - în perspectiva celui mic ești foarte puternic, alergi repede, joci inteligent și din aceste motive câștigi mai mereu. Să nu crezi ca un copil nu observă aceste lucruri! Ba chiar mai mult, când o să fie mare va dori să fie ca tine. Nu e mai bine să știi ca tu ești modelul copilului tău, și nu cine știe ce personaje vede pe internet sau la televizor?

 

Îl dezvolți pe toate planurile

Pe lângă abilitățile sociale, spiritul de luptător și respectarea regulilor, îl inițiezi pe cel mic și în practicarea regulată a sportului. "O minte sănătoasă, un corp sănătos". Nu este nevoie să-l antrenezi ca să devină cel mai bun jucător de fotbal din lume. Trebuie doar să semeni în el sămânța sportului.

Viețile noastre devin din ce în ce mai aglomerate și nu prea mai găsim timp să avem grijă de corpurile noastre. Măcar copiii noștri să o facă.

Acest lucru se poate realiza prin jocuri regulate împreună cu copilul tău. Activitatea fizică îi va stimula corpul și mintea. În plus, îi va scădea nivelul de energie specific copiilor mici și-i va oferi un somn liniștit și odihnitor. La fel și ție, cu siguranță.

 

Îl ajuți să aibă mai multă încredere în el

Am observat mulți adulți care nu reușesc în viață, deși au un potențial enorm. Motivul? Nu-și pot gestiona acest potențial din cauză că nu au încredere în ei. Și este trist să vezi atâtea talente care se sting datorită acestui fapt.

Îmi place să știu că acest lucru nu li se va întâmpla și copiilor mei. De aceea, mă joc cu ei cât de des, uneori îi las să câștige, alteori îi las să se chinuie până reușesc să iasă învingători. Cel mai important aspect este ca în aceste jocuri să-i facem pe copii să aibă încredere în forțele lor.

 

Citește și acest articol: Copilul tău stă prea mult pe internet?

Tu când te-ai jucat ultima dată cu cel mic? :)

Super Ghidul Părinților

Dragă părinte, ai nevoie de tehnici practice pentru a rămâne calm, a stabili limite clare, a te conecta cu copilul tău și pentru a te simți împuternicit în tot ceea ce faci.

Pur și simplu vei înțelege rapid din acest ghid cum să elimini certurile, tensiunea, țipetele sau lipsa de respect din familia ta.

Descărcat de peste 5000 de părinți 💜