De ce mint copiii? Minciuna la diferite vârste

minciuna sfaturi Jan 26, 2021
De ce mint copiii? Minciuna la diferite vârste

Copiii sunt foarte predispuși la a spune minciuni, indiferent de vârsta lor. În timp ce unii se gândesc mult și elaborează minciunile, alții mint fără să-și dea seama și fără să analizeze consecințele. Dar totusi de ce mint copiii defapt?

Ideea critică este faptul că minciuna apare la un moment dat la un nivel foarte mare. Dintr-o dată, te trezești că cel mic mai mult minte decât spune adevărul. Acest lucru este un coșmar pentru părinți deoarece majoritatea nu știu cum să gestioneze situația.

Totuși, dacă reușim să găsim rădăcinile acestor comportamente atunci putem înțelege de ce copilul nostru minte. De aici putem bineînțeles să găsim soluții.

De ce mint copiii?

Mulți dintre noi credem că cei mici mint pentru a obține ceva ce-și doresc sau pentru a evita o consecință a unei fapte rele. Acestea sunt motive destul de întemeiate, dar lista de motive pentru care copiii ascund adevărul este una mult mai lungă.

  1. Pentru a-și crește încrederea în sine. Copiii care nu au o stimă de sine ridicată pot spune minciuni gogonate doar pentru a-i face să pară mai impresionanți și mai interesanți. Copiii care spun asemenea minciuni ( majoritatea foarte departe de realitate ) încearcă să se integreze în anumite grupuri de prieteni. Faptul că au mereu ce povesti îi pune mai sus din punct de vedere social, deoarece devin centrul atenției.
  2. Pentru a nu atrage atenția asupra lor. Acest motiv este oarecum opus celui de mai sus. În acest caz, copiii mint pentru a-și minimiza problemele sau pentru a evita să vorbească despre acestea. Un exemplu bun este răspunsul "sunt bine, n-am nimic!" atunci când clar ceva îi apasă.
  3. Vorbesc înainte să gândească. În primul rând viața lor este poate prea plină pentru a-și aminti anumite detalii. Mai ales în perioada pubertății când se întâmplă atâtea chestii în jurul lor, aceștia tind să treacă cu vederea anumite lucruri. De aceea, aceste afirmații ale copiilor noștri nu trebuie categorisite ca minciuni deoarece reprezintă doar mici scăpări.

Ce poți face ca părinte când copilul tău minte?

Pentru a răspunde la această întrebare, vom împărți minciunile pe 3 niveluri. Nivelul 1 va reprezenta o minciună mică prin care copilul doar încearcă să obțină puțină atenție. Nivelul 3 se va învârti în jurul minciunilor frecvente spuse de copiii deja destul de mari ( spre exemplu minciuni despre terminarea temelor sau despre note la școală ).

 

Pentru minciunile de nivel 1 recomandarea specialiștilor este ignorarea acestora. Vreau să spun aici că nu este nevoie de luarea unor măsuri. Dacă îți dai seama că cel mic a spus o minciună mică doar pentru atenție, îi poți spune pe un ton calm "Știu că nu e adevărat. Ce s-a întâmplat de fapt?" Această metodă trebuie folosită mai ales atunci când simți că cel mic nu are prea multă încredere în sine.

Nivelul 2 al minciunilor trebuie tratat puțin mai serios. Aici părinții au datoria de a încerca să-i construiască celui mic valorile adevărului. Deoarece minciunile de acest tip îi pot răni pe ceilalți și chiar și pe copil însuși, ele trebuie luate în serios de părinți.

Ultimul nivel este cel la care intervine necesitatea luării unor măsuri. Copiii ( mai ales cei mai mari ) trebuie să fie conștienți de repercusiunile spuselor și faptelor lor. Totuși, pedepsele nu trebuie să fie prea drastice și nici să nu ocupe o perioadă extrem de mare de timp. Pentru început, interzicerea folosirii mobilului pentru o zi sau mai puțin, după caz, este o idee foarte bună.

Ei bine, încheiem aici acest articol în care am analizat pe scurt de ce mint copiii și ce putem face în acest caz.

Tu cum acționezi atunci când descoperi că cel mic minte din ce în ce mai mult?

 

Super Ghidul Părinților

Dragă părinte, ai nevoie de tehnici practice pentru a rămâne calm, a stabili limite clare, a te conecta cu copilul tău și pentru a te simți împuternicit în tot ceea ce faci.

Pur și simplu vei înțelege rapid din acest ghid cum să elimini certurile, tensiunea, țipetele sau lipsa de respect din familia ta.

Descărcat de peste 5000 de părinți 💜