Rețelele de socializare : Pro și Contra

copiii și internetul retele de socializare social media Nov 26, 2020
retelele de socializare pro si contra

Generația noastră a reușit să se dezvolte fără ajutorul platformelor de socializare precum Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok, etc. Acest fapt ne-a forțat să facem lucruri mai puțin întâlnite în rândul tinerilor de azi, precum cititul, jocurile pe-afară și multe altele.

Astăzi îi considerăm înapoiați sau bătrâni pe cei care nu utilizează social media. Ei văd doar efectele negative ale utilizării acestor rețele. Există însă și foarte multe părți bune pe care ei nu le acceptă.

 

Adevărul este că un om petrece în medie aproximativ 4 ore pe telefon zi de zi. În cazul tinerilor și adolescenților, acest număr este de obicei mai mare.

 

Hai să descoperim împreună avantajele și dezavantajele folosirii rețelelor de socializare.

 

Pro

 1. Mesajele de pe social media pot duce la interacțiuni față-n față atunci când conversațiile sunt purtate pe aceste site-uri.
 2. Site-urile de socializare cresc participarea la alegerile de toate felurile.
 3. Cu ajutorul rețelelor de socializare, bătrânii care se află în izolare se pot simți mai puțin singuri, deoarece pot vorbi cu familiile lor.
 4. Informațiile cu privire la situații de urgență pot ajunge foarte rapid la populație.
 5. Social media poate scădea nivelul de anxietate și poate preveni depresia.
 6. Oamenii pot posta idei de îmbunătățire a calității vieții, iar acestea pot fi îmbrățișate de un public cât mai larg.
 7. Rețelele de socializare oferă posibilități nelimitate de acces la resurse educaționale (un exemplu perfect este Youtube, unde poți găsi un tutorial despre absolut orice îți trece prin minte).
 8. Site-urile profesionale de networking ajută companiile să-și găsească angajați cu capabilități potrivite pentru job (cel mai bun exemplu de aici este platforma LinkedIn).

 

Contra

 1. Postările de pe rețelele de socializare nu pot fi șterse permanent.
 2. Folosirea exagerată a social media este asociată cu probleme de personalitate în rândul tinerilor.
 3. Studenții și elevii care utilizează aceste rețele mai des obțin rezultate mai slabe la școală.
 4. Politica extremă a reclamelor ne poate invada spațiul intim.
 5. Site-urile media pot utiliza o bună bucată din timpul nostru prețios. Adesea pierdem ore-n șir fără niciun scop, iar acest timp nu se va mai întoarce niciodată înapoi.
 6. Social media poate fi un mediu ideal pentru răspândirea pozelor compromițătoare (cazuri de cyberbullying).
 7. Criminalii pot folosi rețelele de socializare pentru a comite infracțiuni și pentru a răspândi informații pentru a promova actele rău-voitoare.
 8. Rețelele de socializare pot de fapt să scadă nivelul de socializare al copiilor, întrucât socializarea fizică nu mai poate fi făcută.

 

Bineînțeles, site-urile de socializare precum Instagram, Snapchat sau Facebook au atât părți bune, cât și părțile lor proaste. Cel mai important este să le înțelegem și după asta putem face o schimbare în viața noastră.

 

De asemenea, cu toții ne îngrijorăm deseori cu privire la viitorul copiilor noștri. De aceea trebuie puse în balanță utilizarea social media și socializarea clasică. Găsirea unei armonii perfecte între acestea duce la o îmbunătățire extraordinară atât în viața noastră, cât și în viața copiilor noștri.

Citește și acest articol: Copilul tău stă prea mult pe internet?

Super Ghidul Părinților

Dragă părinte, ai nevoie de tehnici practice pentru a rămâne calm, a stabili limite clare, a te conecta cu copilul tău și pentru a te simți împuternicit în tot ceea ce faci.

Pur și simplu vei înțelege rapid din acest ghid cum să elimini certurile, tensiunea, țipetele sau lipsa de respect din familia ta.

Descărcat de peste 5000 de părinți 💜