Tu faci această greșeală când copilul este în preajmă?

greseli de parenting sfaturi Jun 04, 2021
Tu faci această greșeală când copilul este în preajmă

Uneori există certuri în familie, ni se întâmplă aproape tuturor. Însă puțini părinți sunt atenți la copiii lor să nu fie martori la aceste dispute.

Dar totuși de ce ar fi asta o problemă?

Pentru ei relația dintre mamă și tată este un exemplu. O privesc la modul ideal, iar când părinții nu se înțeleg, întregul lor univers se prăbușește. Majoritatea copiilor se învinovățesc pentru certurile părinților și poartă în suflet o oarecare vină fără să o mărturisească cuiva.

 

Ce consecințe există dacă faci greșeala asta?

Copilul acumulează ca un burete stresul din jur și emoțiile negative. El empatizează cu părinţii săi și ar face orice să-i împace, însă nu are nici o putere. 

 

Iar asta nu aduce decât efecte negative:

  • Nesiguranță

Părinții care se ceartă în fața copiilor au ca rezultat haos și tensiune, lăsându-l pe copil speriat, anxios și neajutorat.

 

  • Vinovăție și rușine 

Așa cum îți spuneam, copiii cred adesea că ei sunt motivul certurilor și ajung să se simtă vinovați. Acest lucru poate fi dureros din punct de vedere emoțional pentru ei.

 

  • Stimă de sine scăzută 

Nesiguranță, sentimentele de vinovăție și rușine îl pot face pe cel mic să se simtă nedorit și nedemn. Din ele rezultă o stimă de sine scăzută. Ea poate fi permanentă și dăunătoare în relațiile sale personale și profesionale pe termen lung.

 

Cercetătorii au demonstrat consecințele reale

În 2002, Rena Repetti, Shelley Taylor și Teresa Seeman de la UCLA au analizat 47 de studii ale experiențelor copiilor în medii familiale riscante diferite. 

Ei au descoperit că cei care au crescut în case cu niveluri ridicate de conflict au avut mai multe probleme de sănătate fizică, probleme emoționale și probleme sociale mai târziu în viață, comparativ cu mediile cu o rată mai mică.

Ca adulți, au fost mai predispuși să raporteze probleme vasculare, depresie și reactivitate emoțională, dependență de substanțe, singurătate și probleme de intimitate.

 

Pentru ca efectul conflictelor asupra copiilor să fie cât mai mici, părinţii ar trebui să aibă în vedere aceste 5 aspecte importante:

  1. Să nu renunţe la regulile minime de respect dintre ei.
  2. La finalul disputei să se împace în faţa copiilor. Dacă îi văd pe părinţi că se împacă, cei mici se simt mai liniştiţi şi nu mai percep cearta ca pe un eveniment distructiv pentru familie.
  3. Să încerce să ajungă la un acord comun şi să evite să-şi impună cu forţa punctul de vedere.
  4. Să îi spună copilului că el nu are nici o vină pentru ce se întâmplă între ei. Numeroşi copiii tind să creadă că părinţii se ceartă din cauza lor şi lasă acest sentiment să îi macine în tăcere. De aceea este necesar ca părinţii să îi asigure că cearta nu are legătură cu ei.
  5. Să nu dea vina pe partenerul de viaţă pentru conflict, doar pentru a-l atrage pe copil de partea sa. Pe cel mic îl interesează mai puţin a cui este vina. Pentru el important este ca mami şi tati să se iubească, iar atmosfera din casă să fie una plăcută, fără tensiuni.

 

Certurile sunt trăite diferit de fiecare copil în parte, dar aproape niciodată acestea nu sunt uitate de cei mici. Părinţii nu au doar datoria, ci şi obligaţia să îi protejeze de trauma conflictelor lor. 

 

Să fii un părinte atent și responsabil nu a fost niciodată ușor.

Super Ghidul Părinților

Dragă părinte, ai nevoie de tehnici practice pentru a rămâne calm, a stabili limite clare, a te conecta cu copilul tău și pentru a te simți împuternicit în tot ceea ce faci.

Pur și simplu vei înțelege rapid din acest ghid cum să elimini certurile, tensiunea, țipetele sau lipsa de respect din familia ta.

Descărcat de peste 5000 de părinți 💜