Conectează-te Cu Copilul Tău Prin Limbajul Iubirii În Perioada Sărbătorilor

Dec 21, 2023

Sărbătorile pot aduce o mulțime de sentimente amestecate pentru multe familii. Unii părinți au amintiri foarte frumoase despre sărbători din copilărie. Alți părinți ar putea avea unele amintiri mai puțin plăcute pe care ar prefera să nu fie nevoiți să le retrăiască în fiecare an. Un sfat pe care îmi place să-l dau părinților, indiferent de tipul de amintiri pe care le aduc sărbătorile, este să profite de timpul suplimentar pe care îl au cu copiii lor și să se conecteze cu ei prin limbajul lor al iubirii.

Poate fi ușor să te pierzi în sărbători ca un timp pentru a împărtăși cadouri materialiste cu copiii, dar ce este cel mai important este să folosești acest timp pentru a le oferi darul conexiunii tale. Creați împreună amintiri la care ei să se uite înapoi pe măsură ce cresc și despre care să zâmbească.

Limbaje Ale Iubirii

În lucrarea sa, Dr. Gary Chapman subliniază că fiecare persoană are moduri diferite de a comunica iubirea și de a primi cel mai bine iubirea.

  • Cuvinte de afirmare
  • Fapte de serviciu
  • Cadouri
  • Timp de calitate
  • Contact fizic

Putem oferi darul conexiunii cu copiii noștri în timpul sezonului sărbătorilor prin limbajul lor specific al iubirii. Continuați să citiți pentru câteva idei pentru fiecare dintre cele cinci limbaje ale iubirii.

 

Timp de Calitate

Dacă acesta este limbajul iubirii copilului tău, el apreciază timpul pe care îl aloci pentru a fi cu el. Momentele în care pui telefonul deoparte și îi oferi atenția ta nedivizată. Unele exemple de cum poți să te conectezi cu copiii tăi al căror limbaj al iubirii este timpul de calitate sunt:

  • Fii proactiv în programarea timpului unu-la-unu cu ei.
  • Observă când se angajează în comportamentul pe care vrei să-l vezi mai des.
  • Concentrează-te pe a te juca cu ei într-un mod care este special pentru ei, chiar dacă ți se pare ridicol.
  • Concentrează-te pe conexiune după o ceartă cu ei și repară relația prin petrecerea timpului de calitate împreună.

 

Atingere Fizică

Copiii căror limbaj al iubirii este atingerea fizică simt cea mai mare conexiune prin îmbrățișări, săruturi, mângâieri, bătăi pe spate, etc. Acești copii iubesc să stea în poală când le citești o poveste, să-ți țină mâna în timp ce mergeți la plimbare, un mare îmbrățiș și sărut înainte de culcare. Exemple de cum poți oferi copiilor darul conexiunii prin atingere fizică:

  • Include momente de contact pe parcursul zilei, ca un sărut pe frunte în timp ce se joacă, o îmbrățișare puternică sau o mângâiere pe cap când treci pe lângă ei.
  • Recunoaște lucrurile bune pe care le fac dându-le un high-five sau o îmbrățișare.
  • Dacă aveți o ceartă, include o îmbrățișare ca parte a procesului de reparare când te întorci.
  • Dacă nu ești o persoană care îmbrățișează des, încearcă să-ți amintești că acesta este un aspect esențial al timpului de conexiune cu copiii tăi.

 

Acte de Serviciu

Copiii căror limbaj al iubirii sunt actele de serviciu apreciază cu adevărat toate lucrurile mici pe care le facem pentru ei. Când ne cer ajutorul pentru lucruri cum ar fi repararea unei găuri în jucăria lor preferată, scoaterea roților ajutătoare de la bicicletă sau ajutorul într-un proiect artistic, răspunsurile noastre sunt semnificative pentru ei. Dacă nu le putem ajuta imediat, este important să răspundem într-un mod care să arate că dorim să îi ajutăm și că o vom face când vom putea, dar în acest moment ne ocupăm de altceva. Câteva exemple includ:

  • Observă nevoile lor și încearcă să te conectezi cu ei ajutându-i ocazional să facă anumite sarcini chiar dacă știu să le facă singuri.
  • Stai cu ei când se îmbracă, ajută-i să-și pregătească prânzul, faceți un snack împreună.
  • Găsește comportamentul bun și ajută-i să continue în același spirit - dacă se descurcă singuri să facă ordine, ajută-i să termine treaba.

 

Cuvinte de Afirmare

Copiii căror limbaj al iubirii sunt cuvintele de afirmare înfloresc atunci când aud de la părinții lor și de la alte persoane pe care le iubesc cuvinte de laudă și încurajare. Ei vor să ne audă spunând că ne pasă de ei, vor să aibă conversații profunde cu noi și vor ca noi să le vorbim despre cât de mult îi iubim. Iată câteva exemple:

  • Include conversații sincere în ziua lor, cum ar fi în timpul micului dejun sau înainte de culcare.
  • Când observi că se angajează în comportamentul pe care vrei să-l vezi mai des, remarcă asta cu voce tare pentru a le arăta că sunt văzuți.
  • Când trec printr-o perioadă dificilă, concentrează-te pe validarea emoțiilor lor.

 

Copiii căror limbaj al iubirii sunt cadourile văd cadourile ca un simbol al iubirii noastre pentru ei. Acești copii își vor aminti exact cine le-a dat ce cadou chiar și după luni sau ani. Ei vor aprecia lucrurile mici, cum ar fi un bilet în prânzul lor sau când le aduci acasă gustarea lor preferată din magazin. Cadourile nu trebuie să fie materialiste - iată câteva exemple de cum să te conectezi cu copilul tău al cărui limbaj al iubirii sunt cadourile:

  • Află ce tipuri de lucruri sunt semnificative pentru copilul tău și încearcă să fii intenționat în a face asta cu ei.
  • Scrie-le bilețele mici, tipărește o pagină de colorat cu desenul lor animat preferat, cumpără markere de la magazinul cu un dolar, adu-le acasă gustarea lor preferată.
  • Dacă ai o situație dificilă cu ei, s-ar putea să le placă dacă găsiți soluții împreună desenând.
  • Folosește memento-uri tangibile pentru a răspunde la situații dificile, cum ar fi un semn pentru respirație profundă sau o minge anti-stres.

 

Profită de această perioadă a sărbătorilor pentru a te conecta cu copilul tău prin limbajul lor al iubirii, și amintește-ți că conexiunea este de fapt unul dintre cele mai bune cadouri pe care le putem oferi copiilor noștri!

Super Ghidul Părinților

Dragă părinte, ai nevoie de tehnici practice pentru a rămâne calm, a stabili limite clare, a te conecta cu copilul tău și pentru a te simți împuternicit în tot ceea ce faci.

Pur și simplu vei înțelege rapid din acest ghid cum să elimini certurile, tensiunea, țipetele sau lipsa de respect din familia ta.

Descărcat de peste 5000 de părinți 💜