De ce este important să câștigi respectul și nu prietenia copilului?

prietenie relația parinte-copil respect May 21, 2021
De ce este important să câștigi respectul și nu prietenia copilului

Nu este nimic greșit dacă te-ai gândit până acum să fiți cei mai buni prieteni. Majoritatea părinților consideră că această metodă este cea corectă.

Dar atunci când copilul nu te ascultă, ce este de făcut ?

Pedepsele nu sunt soluția salvatoare. Ele vor menține armonia pentru scurt timp. Dar vor aduce consecințe grave pe parcurs. 

 

Ce înseamnă de fapt prietenia? 

Ea înseamnă egalitate, în care nimeni nu are autoritate unul față de celălalt. Dacă există această egalitate, cum poate copilul asculta de limitele impuse? Prietenia conduce către un parenting permisiv, în care copilul va putea face tot ce vrea. Iar prin asta nu vei mai avea control asupra situațiilor și vei fi pusă la zid.

 

Cea mai bună metodă este să îi câștigi respectul

A câștiga respectul unui copil și a ține cont în același timp de principiile parentingului pozitiv pare destul de complicat. Pentru a reuși acest lucru ți-am pregătit 10 metode prin care să fii un părinte bun și respectat.

 

1. Fii prezent

Un copil are nevoie de afecțiune și protecție. Fii acolo lângă el întotdeauna și va resimți asta. Clipele petrecute împreună sunt cel mai frumos dar al vieții unui părinte. Rupe o bucată din timpul tău și bucură-te de aceste momente.

 

2. Ascultă-ți copilul

O parte a respectului este ascultarea celeilalte persoane.

Când îți asculți copilul  este mai probabil să te asculte și el înapoi.

 

3. Fii hotărât atunci când îți exprimi cerințele

Nu te ruga de copilul tău să te asculte, el trebuie să știe că nu glumești. Limbajul nonverbal (tonul vocii, atitudinea, expresia feței, gesturile) trebuie să arate seriozitate și să-l facă imediat să acționeze. E bine ca o cerință să fie repetată de cel mult două ori, având ca urmare consecințe.

 

4. Fii echilibrat și cu bun simț

Atunci când copilul simte nedreptatea, respectul lui față de tine este afectat. O pedeapsă dată de către părinte va aduce foarte multe frustrări și stres. Bunul simț trebuie să fie unitatea de măsură atât în stabilirea sancțiunilor, cât și al recompenselor. 

 

5. Tratează lucrurile cu calm

Încearcă să nu reacționezi excesiv când nu ești mulțumită de comportamentul copilului. Când rămâi calmă și răspunzi în mod adecvat va înțelege mai ușor că a greșit.

 

6. Învață-l mai degrabă să iubească decât să respecte regulile

Copiii care învață legătura dintre iubire și disciplină pot accepta consecințele mai ușor. 

“Iubirea nu cere respect. Iubirea impune respect.”

 

7. Renunță la critică

Părinții excesiv de critici, îl conduc pe copil spre a fi rebel și certăreț. Apreciază comportamentul bun al copilului și concentrează-te mai mult asupra procesului decât rezultatul final.

 

8. Respectă-ți promisiunile

Atât față de el, cât și de ceilalți membri ai familiei. Nu promite din avans dacă nu ești sigură ca vei putea face. Când totuși se întâmplă acest lucru, oferă explicațiile necesare și găsește o modalitate de a te revanșa.

 

9. Arată interes pentru hobby-urile și activitățile lui

Când faceți acest lucru, el va ști că vă pasă de ei ca oameni. Nu se va simți de parcă te-ar interesa doar de performanțele școlare. Interesul real față de hobby-urile și activitățile copilului va ajuta să construiți o relație mai puternică părinte-copil.

 

10. Cere-ți scuze dacă ai greșit

Când faci o gafă, recunoaște-o copilului tău. Spune-i că îți pare rău și explică-i cum vei evita să faci aceeași greșeală în viitor. Făcând acest lucru, el te va admira pentru sinceritate și va înțelege cât de mult prețuiești relația dintre voi.

 

Continuă să evoluezi pentru copilul tău în permanență. Aceasta ar trebui să fie una din preocupările permanente din viața unui părinte.

Tu cum îi câștigi respectul copilului tău?

Super Ghidul Părinților

Dragă părinte, ai nevoie de tehnici practice pentru a rămâne calm, a stabili limite clare, a te conecta cu copilul tău și pentru a te simți împuternicit în tot ceea ce faci.

Pur și simplu vei înțelege rapid din acest ghid cum să elimini certurile, tensiunea, țipetele sau lipsa de respect din familia ta.

Descărcat de peste 5000 de părinți 💜