Furia copiilor: Cum să gestionezi furia explozivă la copii și adolescenți

furia exploziva la copii gestionarea furiei sfaturi Jan 26, 2021
cum să gestionezi furia explozivă la copii și adolescenți

Furia copiilor este un sentiment absolut normal și deseori sănătos. Dar mulți copii nu reușesc să înțeleagă diferența dintre sentimentul de nervozitate și comportamentul agresiv. Frustrarea și furia se pot transforma ușor în agresiune (atât verbală, cât și fizică) sau ieșiri violente extrem de încărcate emoțional. Copiii nu știu prea bine să-și controleze emoțiile.

Când aceste accese de furie sunt trecute cu vederea de părinți, copilul poate avea probleme mari în viitor. De exemplu, un temperament agresiv duce la excluderea din grupurile sociale, la rezultate slabe în general și la o viață singură ca adult.

Dacă ai observat că cel mic se înfuriază din cele mai mici lucruri, aceste sfaturi îți pot fi de folos. Urmează-le pentru a calma spiritele și pentru a-i oferi copilului tău un viitor mai bun.

Explică-i diferența dintre sentiment și comportament

Învață copilul să înțeleagă ceea ce simte. Apoi explică-i că este ok să simtă că este nervos, dar nu este bine să reacționeze violent. Fă-l să simtă că are controlul asupra corpului și minții lui când este furios.

Uneori, comportamentul agresiv are ca rădăcini numeroase alte sentimente negative, precum tristețea sau jena. Un exemplu ar fi următorul: o fetiță care nu a câștigat premiul cel mare la o competiție de dans poate reacționa violent, ascunzând faptul că este tristă.

Fii un model și arată-i cum acționezi tu

Cel mai bun mod prin care-ți poți învăța copilul cum să reacționeze când este furios este prin a-i arăta modalitatea ta. Când copiii ne văd pierzându-ne cumpătul, sunt foarte dispuși să ne copieze comportamentul. La vârste fragede copiii sunt ca un burete - asimilează tot ce văd la părinții lor. De aceea este foarte important să nu avem accese de furie mai ales în preajma celor mici.

Deși este important să-ți protejezi copilul de problemele adulților, psihologii recomandă să-l lași să observe cum reacționezi tu la furie. O idee bună este să-i punctezi câteva momente în care și tu te enervezi. Astfel, va înțelege că și adulții simt aceleași lucruri ca el.

Stabilește reguli în casă

Multe familii au reguli nescrise în ceea ce privește ce este și ce nu este acceptat când vine vorba de sentimentele de furie. Unele familii acceptă ridicarea tonului sau trântirea ușilor din partea tuturor membrilor. Altele nu pot accepta niciodată un asemenea tip de comportament. Dacă este nevoie, explică-i copilului tău aceste reguli și încearcă să mărești rigurozitatea în privința comportamentului agresiv.

 

Învață-l metode de gestionare a emoțiilor negative

Copiii trebuie să știe metode corecte de a gestiona furia. Folosește propoziții afirmative, în detrimentul celor negative. Un mic exemplu: nu-i spune "nu-ți lovi fratele când ești furios!". O mai bună abordare ar fi: "Data viitoare când ești supărat pe fratele tău spune-i ce te deranjează". Pentru a-l face să descopere și să înțeleagă singur alternativele, spune-i "Ce altceva ai putea face când ești nervos pe fratele tău?"

Dacă accesele de furie ale copilului tău sunt din ce în ce mai dese, încearcă să creezi un ambient liniștit. Astfel vei putea readuce calmitatea în sentimentele lui. În funcție de vârstă, poți pune într-o cutie jucării, cărți de colorat sau îl poți lăsa să se joace jocul favorit pe calculator.

Să recapitulăm puțin cele învățate astăzi.

Întrebarea generală este "Ce pot face când copilul meu este furios?"

Răspunsul care înglobează toate punctele de mai sus este comunicarea. O comunicare eficientă este baza unei relații reușite cu cel mic. Mai departe, o relație sănătoasă cu cel mic duce la mai multă înțelegere din partea lui.

Acestea fiind zise, punem punct articolului despre astăzi despre gestionarea emoțiilor copiilor.

Tu cum acționezi atunci când copilul tău are un acces de furie?

 

Super Ghidul Părinților

Dragă părinte, ai nevoie de tehnici practice pentru a rămâne calm, a stabili limite clare, a te conecta cu copilul tău și pentru a te simți împuternicit în tot ceea ce faci.

Pur și simplu vei înțelege rapid din acest ghid cum să elimini certurile, tensiunea, țipetele sau lipsa de respect din familia ta.

Descărcat de peste 5000 de părinți 💜