Sfaturi pentru a-ți învăța copilul să fie bun și respectuos cu alții

Jan 11, 2024

Pentru părinți, una dintre responsabilități este să-i învețe pe copii să respecte oamenii.

Fie că sunt adulți sau colegii lor, copiii au nevoie de un anumit antrenament pentru a respecta limitele, intimitatea și nevoile celorlalți. Fără să respectăm copiii, nu putem niciodată să ne așteptăm ca ei să-i respecte pe alții. Deci, cum începem?

 

ÎNCEPEȚI PRIN A ÎNVĂȚA COPIII „CE ESTE RESPECTUL”?

Când spunem că ar trebui să-i respectăm pe alții, copiii s-ar putea să nu înțeleagă ușor ce înseamnă asta, deoarece implică mulți factori. Deci, putem începe să-i învățăm pe copii să respecte pe alții explicând ce este respectul, într-o limbă pe care ei o pot înțelege.

Respectul poate fi explicat ca fiind sentimentul de grijă pe care îl arătăm față de alții, indiferent de vârstă.

Când suntem respectuoși, ne pasă de cuvintele noastre și de cum îi afectează pe alții. Când suntem respectuoși, tratăm pe toată lumea cu sentimente bune, indiferent de cum arată. Îi tratăm în cel mai bun mod, chiar dacă nu arată ca noi. Și, de asemenea, încercăm să nu folosim cuvinte care rănesc când suntem supărați pentru că știm că cuvintele au putere și odată ce le folosim negativ asupra altora nu le putem lua înapoi.

A arăta respect față de alții înseamnă să tratezi oamenii cu sentimente pozitive pentru ceea ce sunt, chiar și atunci când nu ești de acord cu ei. A fi respectuos înseamnă că accepți faptul că oamenii pot arăta diferit față de tine, să gândească diferit față de tine și să acționeze diferit față de tine.

Explicația de mai sus ar trebui să fie suficientă pentru ca copiii să înțeleagă ce este respectul. De asemenea, este important să-i învățăm respectul pentru că, atunci când nu ne arătăm respect reciproc, ne putem răni unul pe celălalt prin cuvintele noastre. Acum să trecem la diferitele moduri prin care putem preda respectul copiilor.

 

CUM SĂ CREȘTI UN COPIL BUN ȘI RESPECTUOS

1. Asigură-te că îl respecți pe copil

Respectul este întotdeauna „dăruiește și primește” indiferent de vârstă.

Dacă te gândești, „Sunt părinte, de ce ar trebui să-mi respect copilul?” nu va funcționa. Copilul tău nu va primi respectul pe care îl merită ca ființă umană și, prin urmare, nu este un model bun de comportament din partea ta. Nu este rezonabil să te aștepți ca copiii să-i respecte pe alții când nu li se oferă niciun fel de respect. Și aceasta este unul dintre motivele pentru care copiii se comportă urât – pentru a obține ceea ce le aparține de drept – respect, iubire și conexiune!

S-ar putea să o facă din frică. Studiile arată că copiii părinților autoritari cresc mințind și manifestând un comportament rebel în fața autorității, ceea ce este opusul respectării regulilor de societate sau a respectării oamenilor.

Deci, ce înseamnă să respecți copilul? Cum poți arăta respect față de copil?

Prin respectarea sentimentelor și alegerilor lui. Validarea sentimentelor este foarte importantă. Când accepți sentimentele lui și îi dai spațiu să-și exprime toate emoțiile (și, de asemenea, să-l înveți să le exprime sănătos), copilul învață să empatizeze și să respecte sentimentele altor oameni. Deci, abține-te de la a le respinge sentimentele chiar dacă ți se par ridicole. 

De asemenea, asigură-te că îi dai oportunitatea de a face alegeri ori de câte ori poți. De-a lungul fiecărei zile oferă-i alegeri pentru a alege hainele pe care vrea să le poarte, mâncarea pe care vrea să o mănânce (oferă opțiuni sănătoase), alege activitățile pe care vrea să le facă, etc. Și, de asemenea, învață-l cum oamenii pot face alegeri diferite de ale noastre. Când copiii înțeleg acest mesaj, vor putea să aprecieze alegerile altor persoane.

 

2. Învață-l un mod respectuos de cumunicare

Acum când smartphone-urile au început să domine lumea noastră, mulți oameni nu pot ridica capul să se uite la persoana cu care vorbesc. Și este un semn de lipsă de respect arătat celeilalte persoane. Învață copilul un mod respectuos de comunicare, cum ar fi:

  • Menținerea contactului vizual
  • Ascultarea a ceea ce au de spus alte persoane și apoi răspunsul
  • Luarea rândului la vorbire
  • Să nu întrerupă cealaltă persoană când vorbește
  • Controlul emoțiilor atunci când nu este de acord cu ceea ce spune o altă persoană, deoarece fiecare are dreptul la propria opinie. Învață-l să-și păstreze calmul când nu este de acord.

Desigur, este greu să antrenezi copilul în acest sens.

Dar, după cum știm, ar trebui să începem să comunicăm cu copiii în același mod pentru ca și ei să învețe. Așadar, când copilul tăi vrea să-ți spună ceva, asigură-te că te uiți în ochii lui și ești cu adevărat interesat de ceea ce spune, menținând contactul vizual și răspunzând la întrebările lui.

 

3. Învață-l cum să-și rezolve conflictele cu respect

 

Învățarea de a trata conflictele și neînțelegerile cu respect este o abilitate importantă de viață pe care părinții o pot preda copiilor.

Acest lucru va ajuta să reducă certurile între frați pe măsură ce cresc. De asemenea, să-i învețe cum să-și păstreze calmul în timpul neînțelegerilor, respectând punctele de vedere ale altor persoane.

Deci, cum îi putem învăța pe copii să gestioneze neînțelegerile?

  • Învață-l tehnici de liniștire
  • Când apare un conflict și copilul nu-l poate rezolva, intervin-o și ascultă ambele părți în totalitate.
  • Ajută-l să identifice problema și gândește soluții împreună cu el.
  • Dacă problema se repetă, ține întâlniri de familie și repetă același proces până când vezi o schimbare în comportament.
  • Încurajează-l să privească partea celeilalte persoane și să încerce să înțeleagă problema și din perspectiva celuilalt.

Când continui să practici acest lucru, copilul va dezvolta empatie și va deveni mai bun la rezolvarea conflictelor. Este natural ca copiii să dezvolte resentimente față de frații lor dacă nu pot dezvolta abilitățile de a rezolva conflicte fără ca „creierul emoțional” să preia controlul asupra „creierului gânditor” . Prin urmare, este important să-l înveți să fie respectuos față de nevoile fraților lui și să rezolve problemele corespunzător.

Acest lucru nu este deloc ușor, având în vedere faptul că creierele lui nu sunt matur pentru a vedea problemele cu logică tot timpul. Așadar, necesită mult efort și răbdare din partea părinților pentru a-i ajuta pe copii să-și navigheze relațiile dincolo de conflicte.

Conflictele sunt inevitabile în orice relație; prin urmare, ei trebuie să învețe să gestioneze relațiile chiar și atunci când trebuie să se ocupe de probleme. Acest lucru poate să apară când dezvoltă respect față de oameni și când învață să vadă și alte aspecte pozitive ale acestora.

 

4. Implică-l în luarea deciziilor

Dacă vrei să crești un copil respectuos, trebuie să-i acorzi respect în primul rând. Una dintre modalitățile de a face acest lucru este să-l implici în decizii, inclusiv în evenimente mari de familie sau chiar în treburile zilnice de acasă.

Poți să-i ceri părerea despre ce decorațiuni de Crăciun să alegeți, tema și culorile pentru petrecerea de ziua lui, distribuirea sarcinilor în familie, cumpărături etc. Asta l-ar ajuta să se simtă aparținător și important.

 

5. Învață-l să respecte spațiul personal al altor oameni.

Un alt lucru important pe care copiii ar trebui să-l învețe este să respecte spațiul personal al altor persoane.

Spațiul personal este definit ca spațiul fizic imediat înconjurător cuiva, în care intruziunea poate fi percepută ca amenințătoare sau inconfortabilă.

Copiii mai mici de obicei nu știu ce înseamnă asta. Ei nu înțeleg faptul că oamenilor nu le place ca spațiul lor personal să fie invadat și faptul că și ei au propriul lor spațiu personal pe care și alte persoane trebuie să-l respecte.

Am văzut cum părinții îi forțează pe copii să dea îmbrățișări sau pupici altor adulți, ceea ce reprezintă o lipsă clară de respect față de spațiul lor personal. Învață copilul că fiecare dintre noi are spațiu personal și că nu ar trebui să invadăm spațiul personal al altor persoane.

Și predarea despre spațiul personal nu este doar pentru a învăța respectul, ci și pentru a învăța siguranța.

 

6. Învață-l cum să respecte regulile și bunele maniere

Regulă” nu este un cuvânt pe care copiii îl plac. Dar respectarea regulilor este importantă pentru a putea crește ca adulți autodisciplinați.

Copiii de obicei întreabă de ce trebuie să respecte regulile, în special copiii cu voință puternică cărora nu le place să respecte regulile și nu le place ca cineva să le fie „șef”.  Ca părinte îl poți încuraja să respecte regulile explicându cum îl va ajuta să crească ca persoane care-i respectă pe alții.

De exemplu, dacă aveți o regulă în casa voastră. cum ar fi „fără lovituri” înseamnă că respectăm spațiul personal al altor persoane și, de asemenea, sentimentele lor.

Bunele maniere, cum ar fi așteptarea ca ceilalți să termine de vorbit, cererea permisiunii pentru a lua lucrurile altora, ciocănirea înainte de a intra etc., sunt menite să ne ajute să menținem relații bune cu oamenii. Și, de asemenea, îi învață să respecte regulile în locuri publice:

  • Reguli de circulație (pentru a evita accidentele și pentru a învăța să cooperezi în locuri publice)
  • Fiind liniștit în locuri cum ar fi o bibliotecă (arătând respect față de persoanele care sunt acolo)
  • Fiind punctual (respectând timpul altora)
  • Așteptându-și rândul (respectând nevoile și sentimentele altora)
  • Menținând locurile publice curate (ajutând pe cei care le curăță și, de asemenea, considerând și alte persoane care le folosesc)
  • Nedeteriorare proprietățile publice (făcând partea dvs. pentru a păstra proprietățile publice și, de asemenea, respectând nevoile altor persoane de a le folosi).

 

7. Învață-l să respecte limitele

Stabilirea propriilor limite și respectarea limitelor altor persoane este o abilitate foarte importantă pe care copiii o pot învăța. Limitele sunt esențiale pentru a înțelege propriile nevoi și pentru a respecta și nevoile altora.

Pentru a învăța despre limite, copiii trebuie să fie capabili să gândească din perspectiva altora și să înțeleagă sentimentele lor. Adevărul este că copiii, chiar și cei mici (toddleri), pot începe să înțeleagă sentimentele altor persoane și să răspundă arătând empatie.

Așadar, explică-i copilului cum se va simți prietenul lui dacă i se ia jucăria, sau când îl atinge pe corp atunci când acesta nu vrea o îmbrățișare.

Putem ajuta copiii să dezvolte empatie când le citim povești, când se uită la desene cu această temă sau când vorbesc despre prietenii lor, etc.

În astfel de situații, îi poți pune întrebări de genul,

„Ce crezi că simte personajul principal în această situație?”

„Crezi că Anne era tristă când fratele ei a plecat de acasă?”

„Dacă ai fi tu, ce ai simți când cineva te agresează?”

Îl va ajuta să se gândească des la sentimentele/nevoile altor persoane și să-l ajute să respecte limitele.

Câteva indicii pentru respectarea limitelor personale:

  • Tratează-i pe alții așa cum ți-ar plăcea să fii tratat (întotdeauna imaginează-te în situația lor)
  • Poți spune NU când nu îți place și de asemenea să respecți când alții spun asta
  • Respectând intimitatea altor persoane și respectând nevoia lor de a fi singuri
  • Să nu atingi corpul altora dacă nu le place și să spui nu altora când nu îți place ție
  • Învață-l să vorbească despre sentimentele lui și ce vrea în orice situație.
  • Învață-l să nu se lase forțat să facă ceva ce nu-i place. 

 

8. Învață-l despre diferite culturi

Învață copilul despre diferite culturi. Asta îl va ajuta să respecte alte culturi și să trateze cu respect persoanele care arată diferit. Toleranța este importantă, mai ales în lumea de astăzi, unde oamenii sunt tratați diferit din cauza aspectului lor. De asemenea, învață copilul despre persoanele care urmează diferite religii sau au gusturi diferite.

 

9. Învață-l respectul de sine

La fel cum este important să respecți alte persoane, copilul ar trebui să știe cum să se respecte pe sine.

Stabilirea limitelor personale intră sub respectul de sine. Învățați-l că spusul NU la lucrurile care nu-i plac nu îl face rău. Părinții au un rol imens în a-l învăța pe copii modul în care se vede pe sine.

Modul în care îl tratezi este modul în care se va vedea și el, deoarece absoarbe totul ca un burete. Modul în care îi vorbești devine vocea lui interioară chiar și mult în viața de adult. Dacă îl critici mereu, s-ar putea să înceapă să se simtă ca și cum ar fi o persoană rea și va începe să se conformeze altora pentru a câștiga respect și acceptare.

Prin urmare, acordă întotdeauna atenție sentimentelor lui și spune-i cât de mult contează. Și, de asemenea, respectă lucrurile și spațiul lui personal. Ascultă de limitele lui și respectă-le.

Când începem să-i luăm în serios, vor învăța că „contează” și astfel vor învăța să-și impună limitele și să realizeze când nu sunt tratați bine.

 

10. Laudă comportamentul bun

Acest lucru este valabil pentru toate comportamentele. Când îl prinzi fiind respectuos, apreciază întotdeauna comportamentul pentru a-l întări pozitiv.

Modalitatea numărul unu de a învăța respectul este oferind respect. Tratează-l așa cum ai vrea să fii tratat, indiferent de vârsta lui.

Super Ghidul Părinților

Dragă părinte, ai nevoie de tehnici practice pentru a rămâne calm, a stabili limite clare, a te conecta cu copilul tău și pentru a te simți împuternicit în tot ceea ce faci.

Pur și simplu vei înțelege rapid din acest ghid cum să elimini certurile, tensiunea, țipetele sau lipsa de respect din familia ta.

Descărcat de peste 5000 de părinți 💜