Tot ce trebuie să știi despre online grooming

online grooming sfaturi Oct 27, 2020
online grooming

Internetul poate fi o resursă extraordinară, dar poate fi, de asemenea, periculos. Este și un loc cu foarte multe persoane cu intenții nu tocmai bune. Faptul că cei mici navighează pe internet cu ajutorul telefoanelor sau tabletelor îi face foarte vulnerabili. În ziua de azi, prădătorii folosesc deseori internetul ca mijloc de a atrage copiii în plasă.

 

În acest articol vom menționa câteva informații despre online grooming și cum acest tip de hărțuire poate fi evitat.

 

Ce înseamnă ‘grooming’

În traducere directă, grooming înseamnă îngrijire. Acest termen se referă la momentul în care un adult crează o relație strânsă cu un copil pentru a profita de acesta. Este un proces care se poate petrece pe o durată lungă de timp. Scopul atacatorului este, de obicei, de a profita sexual de copil. Procesul acesta se poate desfășura atât fizic, cât și online. În plus, copiii pot fi ‘îngrijiți’ de către oameni pe care-i știu, de membri ai familiei sau de străini de orice vârste. În timp, copiii sunt păcăliți să facă lucruri pe care nu le-ar face de obicei.

 

Termenul de ‘online grooming’

Online grooming-ul se poate petrece pe site-urile de socializare, pe jocuri sau pe orice site pe care se poate comunica. Având în vedere că acest tip de hărțuire se petrece pe internet, este mai greu de descoperit.

Gândește-te la grooming ca un joc extrem de lung. Prădătorii vor depune efort de lungă durată pentru a câștiga încrederea victimelor. Este un întreg proces de manipulare.

 

Semne ale online grooming-ului

  • foarte multe mesaje de la o anumită persoană
  • conversația este păstrată secretă de către acesta
  • mesaje în care copilul este întrebat dacă este singur în cameră
  • mesaje sexuale deghizate ca fiind complimente
  • încercarea cuiva de a obține informații personale (adresa, număr de telefon)
  • manipularea copilului cu scopul de a trimite poze în diferite ipostaze.

 

Diferența dintre grooming-ul fizic și cel online este faptul că prădătorii pot lucra din ascuns. Astfel, aceștia pot minți în legătură cu vârsta, cu sexul, chiar și cu numele lor. Deci, în timp ce copilul tău crede că știe cu cine discută, de fapt habar n-are.

 

Ce doresc prădătorii?

Scopul prădătorilor este acela de a abuza sexual de copii. Acest abuz poate fi de două tipuri: abuz sexual online și abuz sexual fizic. Ambele sunt extrem de periculoase pentru viitorul copilului tău.

 

Abuzul sexual online se petrece atunci când copilul îi trimite poze sexuale explicite prădătorului. Acest lucru se întâmplă și din cealaltă tabără.

Abuzul sexual fizic poate fi însă mult mai grav, deoarece se pot întâmpla lucruri mult mai grave. Copiii pot fi hărțuiți, violați, vătămați, loviți sau răpiți.

 

Semne că cel mic este victima online grooming-ului

Acum că am înțeles gravitatea acestui fenomen, este timpul să aflăm câteva indicii semne că cel mic este pe cale să fie abuzat:

 

  • este secretos când este întrebat cu cine vorbește pe internet
  • poate fi distras foarte ușor
  • întristare
  • schimbări bruște ale stării
  • se enervează când îi este interzis accesul la internet.

 

Ce putem face?

Realitatea este crudă. Aceste fenomene se întâmplă mai des decât ne-am fi închipuit. Exact ca în orice tip de relație, cel  mai important aspect este COMUNICAREA. Dacă reușești să câștigi încrederea copilului tău, îl poți face să-ți spună absolut orice. Atunci când în joc este fericirea copilului nostru, nu trebuie să ne sfiim de la a vorbi cu el.

 

 

Citește și acest articol: Oversharing-ul – Periculos pentru copilul tău?

Ce sfat le-ai da părinților care au citit acest articol?

Super Ghidul Părinților

Dragă părinte, ai nevoie de tehnici practice pentru a rămâne calm, a stabili limite clare, a te conecta cu copilul tău și pentru a te simți împuternicit în tot ceea ce faci.

Pur și simplu vei înțelege rapid din acest ghid cum să elimini certurile, tensiunea, țipetele sau lipsa de respect din familia ta.

Descărcat de peste 5000 de părinți 💜