Filme educative pentru copii

Apr 03, 2023

Majoritatea părinților își fac griji legat de timpul petrecut pe ecrane și cât de mult este potrivit pentru copii. Dar acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de modalități de a-i distra.

Iată câteva filme educative pentru copii, care nu numai că îi captivează pe dar susțin și o mentalitate de creștere, perseverență și învățare. Aceste povești demonstrează cum să construiești reziliența și să modelezi depășirea provocările de orice fel. 

Pentru un impuls suplimentar, uită-te împreună cu copilul tău la filme. Nu-l lăsa singur. Face-ți din asta o tradiție frumoasă. 

Studiile au arătat că vizionarea în comun sprijină totul, de la legături la dezvoltarea abilităților timpurii de alfabetizare și empatie.

Așa că data viitoare când vă așezați împreună pe canapea, renunțați la grijile legate de timpul petrecut în fața ecranului. Și, în schimb, vizionați aceste 15 filme de mai jos.

 

Bethany Hamilton: Unstoppable (2018)

Născută în Hawaii, Bethany a câștigat prima ei sponsorizare pentru surfing la vârsta de nouă ani. Dar când își pierde brațul într-un atac brutal cu rechinul, mulți se tem că va renunța la visele ei. Acest film surprinde puterea incredibilă a perseverenței și cum Bethany continuă să călătorească pe valuri chiar și după o furtună ce i-a zdruncinat complet viața.

 

Dream Big: Engineering Our World (2017)

Povestit de Jeff Bridges, acest documentar uimitor își propune să transforme modul în care gândim despre inginerie. Inginerul Menzer Pehlivan călătorește în întreaga lume, de la New York până la Marele Zid Chinezesc, pentru a afla despre construirea de structuri rezistente la cutremure (și salvarea de vieți). Când filmul se termină, aruncați o privire asupra resurselor educaționale, inclusiv planurile de lecție și activitățile practice, oferite de Dream Big.

 

Born to Be Wild (2011)

Acesta este un film despre a doua șansă pentru animalele orfane și oamenii incredibili dedicați salvării lor. Lucrarea doctorului Birute cu urangutani și a lui Daphne Sheldrick cu elefanți va inspira copiii și va arăta cum dragostea și bunătatea pot ajuta la reabilitarea chiar și a celor mai vulnerabili dintre noi. Viitorii conservatori vor fi motivați să protejeze animalele de braconaj și alte incursiuni umane care duc la abandonarea lor.

 

A Plastic Ocean (2016)

În căutarea balenei albastre pe cale de dispariție, regizorul Craig Leeson descoperă adevărul dur despre deșeurile de plastic din oceanele noastre. Leeson călătorește în 20 de locații de pe tot globul pentru a dezvălui ravagiile create de plasticul produs în masă. Dar, în loc să se simtă fără speranță, acest film evidențiază alegerile simple pe care copiii le pot face pentru a fi buni administratori ai mediului.

 

Pick of the Litter (2018)

Acest documentar plin de căldură urmărește cinci cățeluși în căutarea de a deveni câini pentru nevăzători. Perioada de dresaj de doi ani este intensă și nu fiecare cățeluș va face față. Dar chiar și cei care nu vor avea parte de o „schimbare de carieră” vor duce o viață fericită alături de stăpânii lor.

 

Wings of Life (2013)

Pe măsură ce filmul înaintează, ni se reamintește că „viața depinde de lucruri mărunte pe care le considerăm de la sine înțelese”. Lucrurile mărunte, inclusiv păsările colibri, fluturii și albinele, sunt capturate cu tehnici time-lapse pentru un efect frumos. Copiii vor afla, de asemenea, că o treime din aprovizionarea cu alimente a lumii depinde de aceste creaturi minuscule.

 

Girls Rock! (2007)

Dacă sunteți în căutarea unui film care să crească încrederea copilului, nu căutați mai departe. Acest documentar despre puterea fetelor urmărește patru fete preadolescente și adolescente în timp ce aleg un nou instrument și scriu o melodie. Mai apoi susțin un concert pentru un public de 700 de spectatori, copilul tău poate fi inspirat doar de curajul lor!

 

The Mitchells vs. the Machines (2021)

Nicio listă de filme pentru copii nu ar fi completă fără un film de animație. Adolescenta Katie Mitchell povestește provocările de a lupta împotriva apocalipsei mașinilor cu familia ei „disfuncțională”. Ea învață curând că punctele slabe percepute pot fi uneori cele mai mari puncte forte ale noastre.

 

Mad Hot Ballroom (2005)

Elevii din mai multe școli primare din New York City se pregătesc pentru o competiție anuală de dans. Priviți cum acești tineri dansatori arată cum efortul și dăruirea au rezultate pozitive, chiar și în fața părinților absenți și a cartierelor periculoase. Penanția de a dansa cu sexul opus poate fi, de asemenea, familiară (și amuzantă) copiilor.

 

Paper Clips (2004)

În mediul rural Tennessee, încercarea unei clase de școală de a înțelege enormitatea Holocaustului duce la o idee simplă și profundă. Elevii decid să strângă suficiente agrafe pentru a reprezenta fiecare dintre viețile pierdute în genocidul evreilor europeni. Printre intervievați se numără supraviețuitorii Holocaustului, studenții, profesorii și chiar cei care au trimis agrafele.

 

I Am Eleven (2011)

Inspirată de amintirile ei fericite de la vârsta de 11 ani, regizoarea australiană Genevieve Bailey călătorește prin 15 țări pentru a examina viețile copiilor la această vârstă crucială. Întrebările lui Bailey despre dragoste, război și religie dezvăluie caracteristicile comune ale adolescenților – de la un grup de fete într-un orfelinat indian până la un băiat din Londra.

 

Jane (2017)

Acest film este extras din imagini nemaivăzute până acum ale unuia dintre cei mai îndrăgiți ecologiști din lume. Indiferent dacă copiii cunosc sau nu povestea lui Jane Goodall, luptele ei ca studentă și om de știință în devenire se vor simți ușor de relatat.

 

Spellbound (2002)

Un documentar care a declanșat un întreg gen, Spellbound urmărește opt studenți din toată țara în timp ce concurează la Scripps National Spelling Bee din 1999. Regizorul Jeffrey Blitz călătorește la Washington, D.C. pentru a capta grija finaliștilor precum Ashley White, care depășesc șansele incredibile doar pentru a concura. Se evidențiază importanța practicii zilnice și a muncii asidue.

 

Ghost of the Mountains (2017)

În căutarea unei familii de leoparzi de zăpadă pe cel mai înalt platou de pe pământ, realizatorii de film îndură teren periculos, vreme îngrozitoare și subiecte evazive (de unde și numele „fantomă”). Inspirat de pisicile care fac din această lume aspră casa lor, echipa de filmare Disneynature perseverează. Dar își vor atinge obiectivul de a filma o mamă leopard de zăpadă cu bebelușii ei?

 

Paper Planes (2014)

Dylan, în vârstă de 12 ani, este pasionat de zbor. Descoperindu-și talentul pentru a zbura avioane de hârtie, Dylan este rapid introdus în Campionatele Mondiale de Avioane de hârtie. Acolo întâlnește un rival, Jason, al cărui comportament nu face decât să-l motiveze și mai mult pe Dylan. Dar noul său prieten Kimi este cel care spune cel mai bine: „Nu contează să câștigi și să pierzi, ci să faci ceva frumos și surprinzător”.

 

Aceste filme vă vor ajuta să insuflați copilului dragostea pentru învățare, mentalitatea de creștere și perseverență. Fiecare selecție dezvăluie modul în care confruntarea cu provocările vieții – sub forma naturii, a altora sau a noastră – poate duce la o creștere incredibilă. Și amintiți-vă că vizionarea în comun are beneficii puternice, așa că nu ezitați să vă ghemuiți împreună pentru a le viziona!

 

În timp ce filmele educative pot contribui la dezvoltarea copilului tău, este important să știi cum să abordezi și problemele emoționale pe care le-ar putea întâmpina. Află modalități sigure de a calma un copil anxios citind articolul nostru pe această temă.

Super Ghidul Părinților

Dragă părinte, ai nevoie de tehnici practice pentru a rămâne calm, a stabili limite clare, a te conecta cu copilul tău și pentru a te simți împuternicit în tot ceea ce faci.

Pur și simplu vei înțelege rapid din acest ghid cum să elimini certurile, tensiunea, țipetele sau lipsa de respect din familia ta.

Descărcat de peste 5000 de părinți 💜